Siófok város címere

Siófok város címere álló, csücskös talpú pajzs, kék mezejében ezüstkopja áll cölöpszerűen zöld hármas halom középsőjébe tűzve. A kopja csúcsa alatt ezüstlobogó leng jobbra, amely alatt nyolcküllős aranykerék van a kopjára akasztva. A zöld hármas halom két szélsőjéből egy-egy, a kopját és a kereket koszorúzó, ezüsttermésekkel megrakott arany babérág nő ki.

Siófok város
Kép: f.marcsiPanoramio

Siófok településnek II. Rákóczi Ferenc adományozta ezt a címert 1705-ben, miután ezt a foki erődítményben tartózkodó és hősiesen harcoló katonák és a lakosok kérték a fejedelemtől. Az ekkor kapott címerben szereplő zászlós kopja a harcoló népességet, a kerék pedig foki hídon szedett vámot jelképezte, ugyanis "Fok folyó réve" már a XI. században vámszedőhely volt. A pecsét használata a Bach-korszakban megszakadt, és a helység csak 1933-ban kapta vissza korábbi jelképét, melyet 1949-ig használhatott, majd Siófok városa 1991-ben visszatért az eredeti jelképhez, és ekkor véglegesítette az itt látható címert.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei