Sitke község címere

Sitke község címere csúcsban végződő pajzs, vörös mezejében arany korona lebeg. Az aranykorona három boglárban végződik. A két szélső bogláron zöld harkály áll egymással szemben és a középső boglárt csipegetik. A pajzs alsó felében jobb oldalon zöld leveles arany szőlőfürt, bal oldalon hegyével lefelé, élével balra mutató arany ekevas található.

Sitke község
Kép: Tamás TakácsPanoramio

A koronán ülő madarak a faluban a középkorban birtokos Sitkey család Zsigmond király által 1418-ban adományozott címeréből kerültek a pajzsra, emléket állítva a Ják nemzetségből származó nemzetség országos és megyei tisztségeket viselő tagjainak. A pajzs vörös-arany színezése is ebből a címerből lett átvéve. Az arany szőlőfürt Nagysitke, az ekevas Kissitke község XIX.századi jelképeinek hagyományát eleveníti fel.

Az interneten helytelenül elterjedt zöld hasú aranymadár helyett, a címeren zöld tollazatú harkály látható.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei