Solt város címere

Solt címere álló, ívelt háromszögtalpú, kék mezejű pajzs. A pajzsfőben ötágú (három levél között kép gömb), abroncsán geometrikus díszítésű, nyitott aranykorona lebeg. Alatta, ugyancsak lebegve két hármas ívelésű, függesztőfülével lefelé álló, vágatában kettős keresztet mintázó tollával a pajzs jobb, illetve bal széle felé mutató, gömbben végződő szárú - aranykulcs keresztezi egymást. A pajzstalpban a kulcsok fülei hatágú ezüstcsillagot fognak közre.

Solt város
Kép: YoachimPanoramio

A kék alapszín több jelentést is hordoz. Idézi az eget, amely Solton a napfényes órák magas száma miatt szinte mindig kék; jelzi az "eget ostromló" műveltséget, melyet iskolái; a kultúrát, melyet művelődési háza, könyvtára, rendezvényei (Solti Tavaszi Napok) s lakosainak vendégváró, vendéglátó szívélyessége biztosítanak; de utal a helybeli rádióadóra is, amely az éterbe sugározza nemzetünk hírét-nevét.

A kék a béke színe is, arra emlékeztet, hogy a hajdan itt birtokló Vécsey Ágoston a napóleoni háborúkat lezáró béketárgyaláson végzett munkálkodásáért nyerte el I. Ferenc császártól a grófi címet. Felidézi ugyanakkor a kék a vizek gazdagságát, a Dunát mellékágaival és az egykori révvel; az ereket, kopolyákat, tavakat, csatornákat, lápokat és a közel hat évtizedig működő termálfürdőt. A Duna az üdülők, sportolók, fürdőzők, horgászok kedvence, de évezreden át a legnagyobb veszélyforrás is gyakori pusztító árvizeivel, így nem csoda, hogy errefelé már Zsigmond király idejében (1387-1437) szervezték az árvízvédelmet.

A címerképek lebegése a végtelen sík vidékre utal, amely a Duna menti halmoktól a puszták felé elterül. A korona szimbolizálja, hogy a vidék ármentes kiemelkedéseit ősidők óta lakták. A kulcsok talán az egykori püspöki birtoklásról szólnak, e tolluk motívumai (kettős kereszt) jelképezhetik a magyarsághoz tartozást éppúgy, mint a keresztény vallási elkötelezettséget. Az egymást keresztező eszközök azt is kifejezik, hogy a város fontos csomópontja a vízi, a közúti és a vasúti útvonalaknak. A csillag azt szimbolizálja, hogy folyamatos volt itt az élet, tatár és török sem tudta elpusztítani.

Az uralkodó fém az arany, a gazdaság mutatója, hangsúlyozza, hogy Solt a kezdetektől forgalmi központ volt, a 14. században már vásáros hely, szorgos lakói a múltban, de jelentős hányadban ma is mezőgazdaságból éltek, élnek, szőlőművelése, borászata, "lyukpincéi" messze földön híresek.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei