Soltvadkert város címere

Soltvadkert város címere pajzs alakú, felső részén ezüst zászlószalag formában a község alapítására utaló 1376-os évszám látható. A pajzs közepén stilizált hordó alakban a község fő termelési ágát jelképező szőlőfa helyezkedik el zöld és kék szőlő fürtjeivel.

  • A szőlő jobb oldalán a község másik jellemzője, a tó körvonala helyezkedik el, kék alapon keskeny ezüst (fehér) kontúrral a homokos partot jelezve.
  • A szőlőfa bal oldalán lévő rácsozat a korai községi parcellázásra utal.

A hordó felső részén elhelyezkedő páros, indás szőlőlevél mintegy megkoronázza a természetet és az emberi tevékenységet. A címer alsó részén ismét ezüstszínű zászlószalagon piros gót betűs "Soltvadkert" felirat olvasható.

Soltvadkert város
Kép: Dr. Pinczés SándorPanoramio

Magyar és sváb motívumokat ötvöző, díszes hordó homlokzatra is emlékeztető a címer, melyet aranyszínű címerpajzs foglal magában. A címer kiinduló motívuma a legrégebbi pecsét lenyomat rajza. Némi "átrajzolás" után a mai formája a pajzson belül egy hordóra utaló kör. Központjában egy fára futó szőlő volt eredetileg, mai formájában pedig a jellemző magas művelésű kordonos szőlőt szimbolizálja. A kék folt a Vadkerti-tó eredeti nevén a Büdös-tóra utaló jelzés. A címerben lévő "rácskép"-re több magyarázat is van.

Vadkertre eredetileg is a rendezett egyenes utcák voltak a jellemzők, a rajz erre utalhat, de az a magyarázat is helytálló, hogy őseink parcellánként váltották meg földjüket a kalocsai érsektől, mire magukénak tudhatták Vadkert határát. Az 1376 dátum a címer fölött az első oklevélben történt említés évszámára utal. A gót betűs Soltvadkert pedig a sváb származást jelképezi.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei