Somberek község címere

Somberek község címere középen vágott, felül hasított doborpajzs.

  • Aranymezejében hármas osztatú természetes (zöld) színű levél,
  • bal oldalon vörös mezőben kettőzött farkú, ezüstoroszlán bal mellső lábában három ezüst- vagy természetes színű virágot tart,
  • alul zöld mezőben, függőleges ezüst ekevas és csoroszlya lebeg.
Somberek község
Kép: Szklenár JánosPanoramio

A címer történelmileg is indokolt, megtalálható benne a község nevére utaló növény (a som), a helység földesurának címermotívuma (az oroszlán) csakúgy, mint a helységre jellemző agrárszimbolika (ekevas és csoroszlya).

  • Heraldikai nézetben jobb oldali felső, arany (sárga) mezőben a község nevére utaló somlevelek láthatók. A község nevének eredete egyes magyarázatok szerint a som növényre, valamint sombokrokkal, somfákkal benőtt dombos helyre utal.
  • A bal oldali (vörös) mezőben kettőzött farkú, két lábon ágaskodó ezüst (fehér) oroszlán mellső lábában három ezüst- vagy fehér természetes színű virágot tart. Ez a motívum a község hajdani földesurának - a Sauska családnak - címeréből származik.
  • Az alsó (zöld) mezőben függőlegesen egy ezüst ekevas és egy ezüstcsoroszlya lebeg, mint a helységre jellemző agrárszimbolika, mely a gazdálkodásra és a község mezőgazdasági jellegére utal.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei