Somogysárd község címere

Somogysárd község címere ívelt oldalú ékeléssel három részre osztott, álló háromszögű pajzs.

  • A felső vörös pajzsmezőkben egy-egy egymással szembefordult, ágaskodó, ezüstmén, melyek felemelt mellső lábaik között ezüst lovassági szablyát tartanak.
  • Az alsó kék mezőben zöld halmon lévő koronán jobbra fordult, kettős farkú aranyoroszlán áll, amely felemelt jobbjában három, hegyével lefelé fordított arany nyílvesszőt tart.
Somogysárd község
Kép: A. Zoltán Sárdi ('SAZ BP')Panoramio

A pajzs vörös mezejében álló kardot tartó lovak a település egyik legismertebb nevezetességére, a híres sárdi ménesre utalnak, amely jelenleg az Országos Rendőr Főkapitányság lovasbázisaként működik. A XVIII. században szerezte meg birtokul Sárd mezővárosát Somssich Antal, melyre Mária Teréziától Sárdi előnévvel együtt királyi adománylevelet szerzett 1746-ban. A család történelmi szerepére emlékeztet a koronán álló és nyílvesszőt tartó oroszlán, amely a Somssichok címeréből származik.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei