Somogyvár község címere

Somogyvár község címere álló, kerek talpú pajzs. Vörös mezejében zöld talajon hét-hét ablakkal ellátott, kéttornyú ezüsttemplom áll, toronycsúcsain ezüstkereszttel. A templom fölött, a két torony között nyelével aranykoronán átszúrt, jobbra fordított kék csatabárd lebeg. A pajzsot felülről rovátkolt falú, három oromzattal ellátott ezüst falkorona díszíti. A pajzstartók: jobbról aranygriff, balról természetes színű szarvas, melyek aranyornamentikán állnak.

Somogyvár község
Kép: Varga MiklósPanoramio
  • Somogy vármegye Koppány vezér uralmi területén alakult ki 1000 táján, központja Somogyvár lett, amely korábban Koppány székhelye volt. Ezt a központi szerepet jelzi a falkorona.
  • A település 1091-ig királyi birtok, ekkor szentelték fel Szent Egyed tiszteletére a Szent László alapított bazilikát, amelyet a címerben lévő templom jelképez.
  • A mellé épült kolostort Benedek-rendi szerzetesek népesítettek be. Ide temették el Szent Lászlót, majd később Váradra szállították. Rá, illetve temetkezési helyére utal a korona és a csatabárd.
  • Az aranygriff a XVI. századtól kezdve szerepelt a település jelképei között, a szarvas a XI. században kialakult saint-gillesi francia bencés kapcsolatra utal.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei