Sümeg város címere

Sümeg város címere csaknem négyzet alakú, az alsó talpán csücskös pajzsmező alsó közepét kitöltő szív rajzából két viráglevél és három négyszirmú virág ágazik ki.

A címerpajzs felső részét az oldalaira is lenyúló sisaktartó stilizált virágleveleinek díszei takarják. A címerpajzs felső közepén vállrészes sisakos koronadísz van. A korona középső ágán könyökével nyugvó páncélozott kar a tenyerében markolt kardot vágásra emeli. Előtte jobbra a hold sarlós képe, melynek belső ívén emberarc vonalai, a kar mögött balra pedig három hatágú csillag rajza látható.

Sümeg város
Kép: AttiPanoramio

Sümeg címere azonos a kihalt Hany család címerével. A címerkép színeinek – a bíborszín a vitézség erényét jelzi – és az égi jegyeknek is jelképes értelmük van.

  • A címerpajzs nagy mezője ezüst, az alsó csücskéből kiinduló nagyobb szív bíborpiros. Ez utóbbiból a jobbra és balra kiágazó két levél zöld. Az ugyaninnen kiágazó, három kinyílt szirom viráglevelei bíborpirosak, a középen lévő virágporzók pedig aranyszínűek és fekete pontozásúak.
  • A címerpajzs felett levő páncélozott nyakrészt aranylánc díszíti éremmel.
  • A címertartó egymásba fonódó levelei arany, piros, zöld és ezüstös színezésűek.
  • A címerkorona feletti páncélozott kar arany, ezüstös csíkozású. A vágásra emelt kard markolati része arany, a kard pengéje ezüst.
  • A karddal szemben levő sarlós hold ezüst, a korona jobb oldalán a három hatágú csillag aranyszínezésű, amelyek mezőiben fekete pontok láthatók.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei