Szabadkígyós község címere

Szabadkígyós címerpajzsa összetett. Az álló, csücskös talpú öreg pajzs vörös mezejében arany és zöld mintázatú kígyó lebeg, feje a pajzsfő közepén szembenéz, tátott szájában balról jobbra kinyúló aranyos markolatú, ezüstpengéjű szablyát tart, teste bal-jobb-bal-jobb irányban tekereg.

A pajzsköldök magasságában helyezkedik el a boglárpajzs, melynek kék mezejében a Wenckheim-kastély stilizált, aranyos épülete vörös tetőzettel lebeg.

A pajzson kilencágú grófi korona (öt ágán arany, a közbensőkön kék gyöngyökkel) helyezkedik el, abroncsán három türkizkő között két rubin virít. A korona hármas osztású vörös béléséből arany latinkereszt növekszik. A foszlányok jobbról vörös és arany, balról kék és ezüst. A címer uralkodó színei az arany, vörös, kék, ezüst és a zöld.

Szabadkígyós község
Kép: Éva BártfaiPanoramio

Szabadkígyós címere beszélő címer (szaknyelven: tessera loquens).

  • A kígyó, mint a település névadója, az egykori vízjárta területre, annak élővilágára és a község középkori történetére utal.
  • A kard az elmúlt fél évezred küzdelmeire emlékeztet, amelyet a terület lakosainak újra meg újra meg kellett vívniuk fennmaradásukért. Mivel a kard a kígyó szájában van, egyben a mai Szabadkígyós nevet is felidézi.
  • A boglárpajzson szereplő kastély és a pajzsra helyezett grófi korona a Wenckheim család birtoklását, s vele a legjelentősebb helyi építményt fémjelzi.
  • A korona hármasosztatú bélése a lakosságnak a hazáért kiontott véréről, a koronából növekvő kereszt pedig élő hitéről tesz tanúbizonyságot.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei