Békéscsaba megyeszékhely, megyei jogú város címere

Békéscsaba címere domború, világosbarna keretes, ovális pajzs, amit a pajzsderékon fehér, (ezüst) hullámos pólya osztja két szimmetrikus mezőre. A pajzsfő felé eső mező égszínkék, a hullámos pólyán ágaskodó kétfarkú sárgásbarna oroszlán áll, jobb mancsában három búzakalásszal látható. A pajzstalp zöld színű, benne égszínkékben árnyékolt hal látható.

A címerpajzs fölött pántos sisak (a sisak színe acélkék, a belseje mélybarna, a pántok világosbarnák). A nyak részen, kötélfonatú aranyláncon bíbor ékköves medál. A sisak felett ötlombú (levelű) sisakkorona fehér és égszínkék gyöngyökkel díszített. A sisakdísz a sisakkoronából kiemelkedő barna szőlőkaróra felkötözött három szőlőfürttel terhelt leveles szőlővessző. Az akantuszlevelet ábrázoló sisaktakaró bal oldalt égszínkékből világosszürkébe átmenő tónusú, jobb oldalt bíborból világosbarnába. A pajzstartóként a pajzs mellett jobbról balra elhelyezett zöld pálmaág szerepel, amelyet bíborszínű, csokorra kötött széles szalag fog össze.

Békéscsaba megyeszékhely, megyei jogú város
Kép: S.LaciPanoramio

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei