Békéssámson község címere

Békéssámson címere egy csücskös talpú, balra dőlt, kék mezejű pajzs, vörösen lángoló udvarral.

  • A címer felső, jobb oldali sarkában egy derűs aranynap ragyog, utalva a település névadójára, Sámsonra (a név jelentése a biblia szerint: „mosolygó nap, a nap fia”).
  • A bal sarokban ezüst kettős kereszt kapott helyet, mely a vallási hovatartozásra utal.
  • Középen egy tűzből menekülő, múltba visszanéző aranyoroszlán lép ki a lángokból, a túlélést, a fennmaradást jelképezi. Mancsában az arany búzakalásszal és az arany dohánylevéllel a település korábbi és jelenlegi megélhetési forrását tükrözi.
  • Alsó harmadában lángnyelvek magasodnak, melyek a Szilágyi család címerjegyeit tükrözik, ezzel is szimbolizálva az 1552-es esztendőben a török által felégetett települést.

A címerfőt a Hunyadi család ősi címerének eredetiből átvett szimbólumai uralják, ezzel is tisztelegve a történelmi múltnak, örökségnek. Az ezüstsisakon aranykorona, rajta a fekete holló, csőrében aranygyűrűvel. Előtte ezüsthold arany Dávid-csillaggal. A címertakaró foszlányok (hagyományőrzésként) a Jaksity család címeréből származnak, jobbról arany-kék, balról arany-vörös színpárok. A címert alul lebegő ezüstszalag zárja, a településen keresztül folyó, szeszélyesen kanyargó száraz eret érzékeltetve, rajta BÉKÉSSÁMSON felirat olvasható.

Békéssámson község
Kép: RozgildiPanoramio

Békéssámson címere a négy ősi nemesi család (a Hunyadi, Szilágyi, a nagylaki Jaksity és a gróf Károlyi család) címereinek jellemző képeit, szimbólumait, elemeit ötvözi. A címer formája a Hunyadi és a Szilágyi család címereinek közös jegye.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei