Békésszentandrás nagyközség címere

Békésszentandrás címere összetett. Az öregpajzs álló, csücskös talpú, ezüsttel és kékkel négyelt.

  • Az első mező ezüstjét két zöld pólya tagolja, s a jobb oldalán az így kialakult valamennyi sávon átnyúlva zöld szegélyű ezüst András-kereszt helyezkedik el.
  • A második mező kékjében arannyal fegyverzett, kétfarkú ezüstoroszlán balra fordul, balra néz, és lebegve balra lép, bal mancsában háromágú, nyitott, arany leveles koronát emel.
  • A harmadik mező a másodikat ismétli.
  • A negyedik mező ezüstjét ismét két zöld ezüstpólya osztja, s valamennyi sávon csúcsával jobbra mutató, pólya szélességű ezüst nyílhegy (a vízügyi duzzasztóművek egyezményes jele) látható.

A csücskös talpú boglárpajzs ezüstmezejében jobbra forduló és néző fekete holló, csőrében aranygyűrűvel lebegve áll. A pajzs felett (bár nem érintőlegesen) aranyszalagokból bontakozó erősen stilizált ötágú (három tölgylevél között két makk), nyitott, arany leveles korona lebeg. A pajzs alatt dúsan burjánzó arany szalagszövedéken egy-egy arannyal fegyverzett aranyoroszlán ágaskodik heraldalakként. A szalag alatt maiusculával (nagybetűkkel) a "Békésszentandrás" felirat olvasható.

Békésszentandrás nagyközség
Kép: borzoskataPanoramio

A település történelmi múltjára utaló díszítő szimbólumát 1994-ben Sinka Mátyás grafikusművész, a falu szülötte alkotta.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei