Szalatnak község címere

Szalatnak község címere álló, háromszögű zölddel és arannyal hasított pajzsmezőben két pajzsfő.

  • A kék mezőben lebegő helyzetű három ezüst heraldikai rózsa.
  • Az alsó zöld mezőben lebegő helyzetű, állított, élükkel balra fordított arany ekevas és csoroszlya.
  • Az alsó aranymezőben lebegő helyzetű, leveles zöld szőlőfürt.
  • Sisak: szembefordult arannyal ékített és vörössel bélelt pántos ezüstsisak, vörössel és kékkel ékített arany heraldikai koronával. A sisakkoronából három arany hársfalevél ágazik ki.

A címer alatt lebegő, hármas tagolású fecskefarok-végződésű íves aranyszalagon feketével nagybetűs Szalatnak felirat. A településnév előtt és után egy-egy díszpont.

Szalatnak község
Kép: IDIHAFPanoramio

Szalatnak község címerén a címerképek megfogalmazásához a régi pecsétábrázolás, valamint a település jellemzői adtak támpontot. A község legkorábbi helytörténeti emlékeit idézi a három heraldikai rózsa, mely a Szente-Mágocs nemzetségnek is címerképe volt. E nemzetségnek nagy kiterjedésű birtokai voltak a környéken.

  • A rózsa a címerben nem csak helytörténetet idéz, egyházi ikonográf jelképként Krisztust és Szűz Máriát is szimbolizálja.
  • A címerben szereplő szőlő, szőlőlevél, valamint az eke és a csoroszlya a szfragisztikai (pecséttani) hagyományokat örökíti tovább a heraldika nyelvén megfogalmazva.
  • A hársfalevelek, a szalatnaki német nemzetiségű lakosságot jelképezik.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei