Szamosangyalos község címere

Szamosangyalos község címere álló, háromszögű pajzs, kék mezejében vízszintes ezüst hullámpólyán nyugvó, arany heraldikai koronából növekvő helyzetben, szembefordult angyal természetes színében, aranyszőke hajjal és aranyszárnyakkal. Ezüstruháján vörös öv és keresztpánt. Felemelt jobbjában hatküllős aranykerékkel ékített vöröspajzsot, baljában nyolcágú aranycsillagot tart. A címerpajzs alatt lebegő, hármas tagolású, fecskefarok-végződésű íves aranyszalagon feketével nagybetűs SZAMOSNAGYALOS felirat. A településnév előtt és után egy-egy díszpont.

Szamosangyalos község
Kép: fedicsnagyPanoramio

A címerképek megfogalmazásához a település neve, valamint helytörténeti emlékek adtak támpontot. A község neve kínálja a lehetőséget, hogy a Szamos-folyó és az angyal ábrázolásával beszélő címer vagyis név címer szülessen, mely a településnév képi megfelelője. A címerben helyet kapott a vallásos lakosságra utaló szimbólum, a reformátusok nyolcágú csillaga. A címerben lévő angyal heraldikai koronából emelkedi ki, itt a korona a számtalan nemesi családra utal. A hatküllős kerék az ősi, itt élt nemesi családok egyik jelképe volt.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei