Szanda község címere

Szanda község címere álló, kék színű, csücskös talpú pajzs. A pajzs alján zöld halmon egy balra néző, természetes színű liba áll, kiterjesztett szárnyakkal, csőrében egy szál liliomot tart. A pajzs tetején szürke színű falkorona nyugszik. A pajzs alatt lebegő ezüstszalagon a település neve szerepel.

Szanda község
Kép: Tanyasi TahóPanoramio

Szent Mártont azaz, Szandát szimbolizáló kitárt szárnyú liba őrzi a társközségét, csőrében liliom (Mária) Szandaváralja. A vallási tisztelet kifejeződése: Máriát a kitárt szárnyai között csőrében tartó, madár védelmező mozdulatra utal, hogy Szanda az őriző. Fejét előre biccentve hajol meg Jézus Anyja előtt. A madár előrehajló feje tiszteletet, mozdulata erőt és tekintélyt sugall. Így lesz kapcsolatuk egyértelmű. A madár talajon áll, a falu természeti közegét jeleníti meg.

A pajzsfőhöz félkörívben stilizált falkorona simul, amely az erőd szimbóluma. A falkoronán három bástya a várhegyen valaha volt épületek megjelenítője. A nyugati csúcson valaha állt földvár emléke, a Szent Péter hegyén állt templom emléke, valamint a keleti csúcson a megmaradt vár bástyájának emléke. Alul a beszélő szalag külső dísz, a település pontosabb beazonosítását hivatott szolgálni, ami szintén a címer tartozéka.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei