Szápár község címere

Szápár község címere álló, arannyal szegélyezett, zöld mezős, csücskös talpú pajzs. A mező jobb oldalán a település művészettörténeti jelentőségű, összetett térrendszerű temploma látható (hosszház, karéjos oldalkápolna, perforált formaképzésű, remekmívű toronysüveg), mellette balra hegyével lefelé álló kard, mögötte keresztbe tett szárú fokos és balta. A pajzstetőn középen stilizált rózsa van, vörös, fekete és fehér színekkel, ősi nap - hold jelzésekkel. A pajzs felső peremén nemesi ötgyöngyös  rangkorona nyugszik (a kezdeti időkre utalva).

Szápár község
Kép: Bozor MagdiPanoramio

Szápár község címerének formája a Szapáry-család csücskös talpú címerpajzsa, aranyszegéllyel határolva. A zöld szín a települést körülölelő vegetációt és a mezőgazdasági kultúrát jelképezi.

A jobb oldali mezőben a község római katolikus temploma, bal oldalt az egykori falupecsétből átvett, egymást keresztező nyeles fokos és balta-motívuma, mint az állattartás és az erdőművelés jele, ezek tengelyében az ősi magyar nemességet és a fegyverkovács mesterséget kifejező kard, melynek markolat kettős bárd alakzatú. Jelképezi a fogyó holdat, s ezzel a kiterjedtebb család törökverő csatákban érdemesült nőtagjaira utal. A kettős, azaz kétélű bárd a labrüsz, női jelkép, az ókori Kréta-szigetéről származtatják, s mint kézvédő a kardmarkolaton, a pengével együtt már keresztény jelkép is.

A pajzsfőre helyezett rózsa a Szapáryak „háromrózsás” grófi címeréből való, további nőtiszteletet kifejező attribútum. Szápári kézműves mesterek remekművű kivitelezése a templomtorony híres vörösréz toronysüvege. A hosszházas barokk templom oldalsó falából karéjosan kiemelkedő kápolna adja az építmény további jellegzetességét és érdekességét. A pajzs felső szélének közepén levő méltóságjelvény a kezdeti időket idézi. Az ötágú, három leveles nemesi aranykoronát is a hajdani falupecsétből megőrizve vette át a tervező.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei