Szarvaskő község címere

Szarvaskő község címere álló, vágott oldalú, csücskös pajzstalpú, ívelt, két oldalon szimmetrikusan letört pajzsfőjű, többszörösen osztott, ezüstsávval szegélyezett pajzs. A vízszintes osztás egy ezüstszínű hullámsáv (amely az Eger-patakot szimbolizálja) a mértani középvonaltól kicsit lejjebb helyezkedik el. Az alsó és a felső pajzsrész osztása szimmetrikus.

  • A pajzs felső jobb oldali mezője zöld színű, benne egy szarvasbika áll, utal település nevének keletkezését magyarázó mondabeli szarvasra.
  • A pajzs felső, bal oldali mezője kék (égszínkék) színű, benne a várhegy sziluettje, amely sötétbarna, feketével erezett, tetején, bal oldalon a várrom, középen kereszt (mely a vár hovatartozását, a településen élők vallási kötődését jelképezi).
  • A pajzs jobb alsó mezője kék (égszínkék) színű, benne két tölgylevél makkal. A tölgylevél sötétzöld színű, erezett, a makk arany- és sötétbarna színű.
  • A pajzs bal alsó mezője zöld színű, benne az 1771-es pecsétnyomó motívumai: az ezüstszínű ekevas és csoroszlya, közöttük aranyszínű, háromágú búzakalász.

A pajzs alatt lebegő aranyszínű, fecskefarkú szalagon az ősmagyar rovásírásra emlékeztető betűkkel a Szarvaskő felirat olvasható.

Szarvaskő község
Kép: Csatári LászlóPanoramio

Az interneten elterjedt címerrel ellentétben Szarvaskő címerében a pajzs felső, bal oldali, valamint a jobb alsó mező égszínkék színű.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei