Szászberek község címere

Szászberek község címere vörös, kék színű, vastag, ezüst hullámos osztóvonallal vágott, szimmetrikus, barokk, háromszögű pajzs. A pajzs vágott mezejének felső része piros, a pajzsmagasság 5/6-od része, még az alsó kék, a pajzsmagasság 1/6-od része. A pajzsot kettős fekete kontúrú, csavaros díszítésű aranykeret veszi körbe. A pajzs magasság és szélesség aránya: 9:8. A pajzs vörös mezejében három szimmetrikusan rendezett, aranyszalaggal átkötött fekete kontúrú kalász látható.

A pajzs alatt mindkét végén fodrozódó, fecskefark-végződésű, fekete kontúrú aranyszalag van, középen érintkezik a pajzs csúcsával. A szalag külső aranyborításán fekete kontúrú óarany „SZÁSZBEREK” felirat olvasható.

Szászberek község
Kép: Szarvák SzonjaPanoramio

A címer alakja megegyezik báró Kohner Adolf nemesi címerével. Ezzel a település lakói arról emlékeznek meg, hogy Szászberek jelenlegi településcentruma a Kohner család nemesi kastélya melletti Felső-Szászberek nevű területből fejlődött ki. Másrészt a Kohner család a település mecénása volt a második világháború előtti időszakban. A három aranykalász a régi településszerkezetet jelképezi, amely Daruhátból, Alsó - Szászberekből és Felső - Szászberekből állt. A címerben a piros az életet jelképezi, a kék a békességet, míg az ezüstszalag a település mellett folyó Zagyvát szimbolizálja. A címert Papp Imre grafikus tervezte.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei