Szátok község címere

Szátok község címere álló, ezüst hullámpólyával két mezőre osztott, csücskös talpú pajzs.

  • A felső vörös mezőben középen áll egy aranykereszt, előtte két szál arany búzakalász a kereszthez kötve.
  • Az alsó zöld mezőben aranyszínű csoroszlya és ekevas lebeg.

A pajzs tetején aranykorona nyugszik, a pajzs alatt lebegő, fecskefarok-végződésű ezüstszalagon a település neve olvasható.

Szátok község
Kép: László TóthPanoramio

Szátok emlékei között egy viaszpecsét került elő, amely alkalmazott bizonyos jelképeket. Az új címernek a heraldikai szabályok és az őseink iránti tisztelet alapján ezeket a jelképeket kellett tartalmaznia. A történelem során az itt élők földműveléssel foglalkoztak, így az eke és a csoroszlya szerepelt a község pecsétjén.

Az írásos emlékek Alsó- és Felsőszátokról tesznek említést. Ezt a körülményt a régi pecsét egyik elemének - a búzakalásznak - megkettőzésével jelezték. Szátok község katolikusok lakta település, amit a címerpajzs felső részében elhelyezett jelkép fejez ki: egybekötött kereszt a búzakalászokkal. A templomot annak idején Mindenszentek tiszteletére szentelték fel. Mindenszentek ünnepe - az ismert szentek karán kívül - az élettelen búzamagból kisarjadó kalászt is jelenti. A címeren keresztbe ívelő hullámos vonal a pólya a folyóvizet, a Lókos-patakot jelképezi.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei