Szava község címere

Szava község címere a tárcsapajzs modernizált változata. A tetején és két oldalán barokkos címertakaró, a jobb oldali aranyszínű, a bal oldali sötétkék.

  • Pajzs középső része hasított. Jobb oldala piros színű. Benne zöld levelű, piros termésű szőlő, amely mutatja, hogy az itt élők jelentős szőlőtermelést folytattak. Mellette három, sárga színű, összekötött búzakéve, mint a település 1864-es pecsétjében, amely jelzi, hogy az itt élő emberek a mezőgazdaságból és a földművelésből éltek. A búza jelképezi még a kenyeret és a reménységet is. A búzakéve felett sárga színű sugárzó nap, amely táplálja az életet, érleli a növényeket, a búzát és a szőlőt.
  • A pajzs bal oldala kék színű. Benne a földből kinövő, még fejlődő, zöld levelű, barna törzsű fa, tetején bagoly ül. A bagoly felett metszőkés, amely jelképezi, hogy az itt élők jelentős szőlőtermelést folytattak.
  • A pajzs felső harmadában vágott, világoskék színű. Benne bal és jobb oldalon sárga vonallal összekötött két, sárga színű csillag, mint a falu 1864-es pecsétjében.
  • A pajzs alsó harmadában háromszínű domb, amely a környék domborzatára utal, a zöld szín pedig szimbolizálja, hogy az itt élők elsősorban a földművelésből keresték kenyerüket. A dombban két ágból táplálkozó kék színű patak, hiszen a régi szavai térkép leírásában is ez szerepel.

A címertakaró tetején aranyszínű királyi korona, amely jelképezi, hogy a település már az Árpád-házi királyok idején létezett. A korona abroncsában öt drágakő, a két szélső és a középső piros színű, a két belső zöld. A pajzs alján a pajzs vonalában ékelődő lobogó, aranyszínű címerszalag, benne, a közepén fekete nagybetűkkel a település neve: SZAVA, két oldalán az évszám: 1290 (a falu nevét ekkor említették először az írott források).

Szava község
Kép: SeregedePanoramio

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei