Szeged megyeszékhely, megyei jogú város címere

Szeged címere függőleges, szimmetrikus tárcsapajzs.

  • Jobb felén kék mezőben a Tiszát és a Marost jelképező két ezüstsáv fut le.
  • Bal oldalon aranymezőben kiterjesztett szárnyú, stilizált, felezett sas fekete színben, karmai között aranyozott kormánypálcával.

A pajzs tetején rostélysisak stilizált rajza, a rajta lévő koronán zöld pólya, azon ezüstbárányt ábrázoló sisakdísz látható. A sisak csúcsától jobbra ezüst és vörös, balra arany és kék hasított lobogó szalag található. A foszlányok: jobbról vörös és ezüst, balról kék és arany.

Szeged megyeszékhely, megyei jogú város
Kép: László PazárPanoramio

A város kiváltságlevelében megfogalmazzák címerének leírását is: "álló, hasított katonai pajzs, jobb felén két folyó - a Tiszát és a Marost jelképezve - kék mezőben fut és folyik alá, a pajzs bal oldalán felezett sas kiterjesztett szárnnyal, lába karmával aranyos jogart tartva ezüstmezőben, természethűen lefestve látható ... a pajzson épp csak ráhelyezett rostélyos vagy nyitott katonai sisak van királyi diadémmal és egy, a korong felett álló ezüstbárányt díszként elővezetve... a sisak csúcsáról innen (jobbról) ezüst és vörös, onnan (balról) pedig arany és kék foszlányokkal vagy szalagokkal" ékesített. Az eltérés a bal mező esetében szembeötlő, hogy ez mikor következett be, nincs adatunk rá, de az 1993-ban kiadott " Szeged város jelképeiről " szóló közgyűlési rendeletben már úgy szerepel.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei