Szeghalom város címere

Szeghalom város címere pajzs alakú, amelyet felül és oldalt ívelt díszítésű, párhuzamos fekete vonalak határolnak. A vonalak által határolt sáv színe ezüst. A pajzsmező alapszíne kék, melynek felső részében két egymással szemben úszó ezüstszínű hal a város történelmi múltját ábrázolja. A pajzsmező alsó felében két fekete vonalakkal határolt ezüstszínű sáv található, melyek a város határában húzódó két folyót jelképezi. A pajzsmezőnek az ezüstszínű sáv alatti része zöld, amely a mezőgazdaságot jelképezi.

Szeghalom város
Kép: András Mátyás BenePanoramio

Szeghalom címerén a két, egymással szemben úszó hal az egyetlen szimbólum, mely a régi címerből megmaradt. A Barsa nemzetség zászlójának címerállata volt, majd átvették a Nadányiak, később ebből került a település címerébe. A két fehér szalagsáv a mai két folyót (Sebes-Körös, Berettyó) szimbolizálja. Az alsó háromszögletű zöld színezet a mezőgazdálkodásra utal. A pajzs alakja a Nadányi-címerre emlékeztet.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei