Szegvár nagyközség címere

Szegvár község címere csücskös talpú, négyelt pajzs.

  • Heraldikai értelemben a jobb felső vörös mezőben a szegvár-tűzkövesi Sarlós Isten (Égeikum felől terjedő neolit kultúra legkorábbi név szerint is ismert szakrális szobra: Kronoszt ábrázolja vállán sarlóval) balra néző, aranyszínű szobra lebeg;
  • a bal felső zöld mezőben arany búzakalász, amelytől jobbra hegyével felfelé, élével jobbra forduló ezüst ekevas, balra pedig hegyével felfelé, élével balra néző ezüstcsoroszlya van.
  • A jobb alsó kék mező ezüstszínű hármas hullámpólyával tagolt;
  • a bal alsó vörös mező zöld udvarán aranyépítmény (kastély) áll.

A pajzson kilencágú (5 levél, 4 gyöngy), arany, nyitott leveles korona helyezkedik el, rubinokkal és zafírokkal ékesítve.

Szegvár nagyközség
Kép: Muzsik SándorPanoramio

Az ekevas és csoroszlya a búzát, kukoricát, kendert, árpát és zöldségféléket termelő közösséget jelképezi, egyben szimbóluma a helyi malomiparnak is (szélmalma 1802-ben épült) csakúgy, mint a molnárok és vízen járók védőszentjének, Nepomuki Szent Jánosnak, akinek 1795 óta szobra áll a községben.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei