Belezna község címere

Belezna címere álló, háromszögű pajzs, vörös mezejében behajló kék sátor, aljában zöld halommal. A zöld halom előtt vízszintes ezüst hullámpólya. A halmon a település temploma áll arannyal, a bejárati homlokzat felől ábrázolva.

  • A felső, jobb oldali vörös mezőben lebegő, szárán összefogott három arany búzakalász.
  • A bal oldali vörös mezőben lebegő, leveles arany szőlőfürt.

A címerpajzsot két oldalról alul szárán összefogott egy-egy tölgyfaág övezi, arany makkterméssel a zöld ágakon. A pajzs felett fecskefarok-végződésű, aranyszalagon feketével BELEZNA felirat, a településnév előtt és után három-három díszpont.

Belezna község
Kép: Jakabfi ZoltánPanoramio

Belezna címerének középpontjában a község neogót stílusú temploma áll. A templom a közösség szellemi-lelki központja. Tornya világtengelyként köti össze az eget és a földet. A templom zöld dombon kapott helyet, ez a domb a település földrajzi adottságait jelképezi. A címerben található búzakalászok és a szőlőfürt a lakosság hagyományos foglalkozására utalnak.

A címer jellegzetessége a hármas szám többszöri előfordulása: 3 kalász, 3 tölgyfalevél, 3 halom, valamint a címerpajzs hármas beosztása: két vörös és egy kék mező. A három az egyik legfontosabb szakrális szám. A totalitást, az isteni rendet, a tökéletességet, a világ hármas osztottságát szimbolizálja.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei