Szentbalázs község címere

Szentbalázs község címere csücskös talpú hasított pajzs, melynek bal oldala vágással további két mezőre van osztva.

  • A jobb oldali vörös mezőben zöld hármas halmon Szent Balázs vértanú püspök alakja látható. Fején kereszttel ellátott püspöksüveg, felemelt baljában két, keresztbe tett égő gyertya, jobbját egy hegyével lefelé fordított kard markolatán nyugtatja.
  • A bal oldali felső zöld mezőben két keresztbe tett szárú, arany tölgyfaág között két levéllel megrakott arany szőlőfürt,
  • a bal oldali alsó aranymezőben három (felül kettő, alattuk egy), vörös heraldikai rózsa szerepel.
Szentbalázs község
Kép: Szanyi RichárdPanoramio

A jobb oldali vörös mezőben a község névadója, a vértanúhalált halt Szent Balázs püspök szerepel. A legenda szerint egy, a torkán akadt halszálkától fuldokló gyermeket úgy gyógyított meg, hogy imádkozás közben két égő gyertyát kereszt alakban a fiú álla alá tartott.

A hármas halom a települést körülölelő dombokat ábrázolja. A tölgyfaágak a környező erdőkre, az arany szőlőfürt pedig a régmúltra visszanyúló szőlő- és bortermelésre utal. A rózsák a község XVII. század utáni földbirtokosainak, az Esterházyaknak a címeréből származnak.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei