Szentes város címere

Szentes város címerének teste hegyes talpú, vörös pajzs, amely utal a város hagyományos vörös-kék színére. A pajzs talpát és törzsét ezüstszínű hullámpólya választja el egymástól, amely a várost keresztülszelő Kurcát jelképezi. A Kurca közepéből barna derekú, zöld levelű pálmafa emelkedik ki, mellette két oldalt 3-3 szál barna buzogánysás nő ki.

Az örökzöld pálma a szentesi nép szívós élni akarását, a megpróbáltatásokkal szembeni dacos kiállását és örökösen megújuló fejlődését szimbolizálja, utalva a régi bölcsességre, amely szerint: "Teher alatt nő a pálma". A buzogánysás a Kurca menti nádas-lápos területet fejezi ki, amely a régmúltban menedéket biztosított a város lakossága számára a különböző veszedelmekkel szemben.

Díszítő elemként a címerpajzs felett tornagallér van elhelyezve pántos nyílt sisakkal, orrjeggyel (sisaktartó) és sisakkoronával. A gallér nyakában aranyláncon aranyérem függ. A sisaktakaró színezése jobbról kék-arany, balról vörös-ezüst , ugyancsak utalva a város vörös-kék színére.

Szentes város
Kép: SzőkeSándorPanoramio

Szentes város címerének legkorábbi ábrázolása egy 1730-ban vésetett pecsétnyomón maradt fenn. Az ősi címerkép megmaradt a Belügyminisztérium által 1907-ben hitelesített címerben is.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei