Szentkirály község címere

Szentkirály község címere álló, hegyes talpú pajzs, kék mezejében zöld hármas halom, középső csúcsán arany heraldikai nemesi korona, melynek középső ágán vörös ruhás jobb kar könyököl zöld szárú és levelű, aranyfürtű szőlővesszőt tartva. Külső díszek: a pajzson hasonló, arany heraldikai korona, a pajzs alatt aranyszalagon "SZENTKIRÁLY 1354" felirat.

Szentkirály község
Kép: istwiPanoramio

A kiterjedt tanyavilággal rendelkező, tipikusan mezőgazdasági alföldi település 4500 éve lakott.

  • A hármas halom a közeli városra, Kecskemétre utal, amelynek évszázadokon át volt az állattenyésztést és növénytermesztést biztosító pusztája a falu területe.
  • A heraldikai korona és a külső díszek forrása az az 1354-ben kelt királyi okirat, amely két nemesi családnak adományozta a település területét. Később egy korabeli térképen már S REX néven van feltüntetve, amely az akkori település nagyságának és Szent István király tiszteletére szentelt templomának igazolása.
  • A vaskos parasztkar a tisztességes megélhetést biztosító mezőgazdálkodás jelképeként tartja a szőlőfürtöt: jelképezve egyúttal az 1952-ben "Lászlófalva" néven önállóvá vált község lakóinak küzdelmes életét, de hűségét is ősei földjéhez és hitéhez, majd közadakozás eredményeként a névadó szent király szobrának 1989-ben való felállítása.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei