Szentkozmadombja község címere

Szentkozmadombja község címere álló, háromszögű, pajzstalpon zölddel domborúan vágott kék címerpajzs. Pajzsközépen ezüst Szent Kozma és Damján ikerpár egymással szembefordulva, aranyglóriával, a jobb oldali szent kezében arany kémcső, bal oldali kezében aranymozsár a címerkép. A pajzstalpon két ezüstpólya a mesteralak.

A címerpajzs külső díszei a jobb oldalon megjelenő arany búzakalászfonat, bal oldalon zöld tölgylevél koszorú aranymakkal. Alattuk lebegő arany szalagdíszben Szentkozmadombja felirat. A település neve alkalmas a beszélő címer alkalmazására, s a két szent élete méltóvá teszi őket, hogy Szentkozmadombja címerén szerepeljenek.

Szentkozmadombja község
Kép: pityu75Panoramio

A Közel-Keletről származó orvos testvérpár (ikrek) vértanúhalált halt, fizetség nélkül gyógyítottak embert és állatot egyaránt. Ábrázolásuk fellelhető a magyar korona 11. századi zománcképein is. Urológiai kémcsővel, illetve kenőcsös tégellyel vagy mozsárral ábrázolják őket. A címervázlatokon még fellelhető a domb, ami utal a természetes környezetre, illetve a névértés dombjára is. A zöld pajzstalpon megjelenő ezüstpólyák a település természetes vizeire utalnak, a patakot jelenítik meg a heraldika eszközeivel. A használt színek és mázak a megfelelő heraldikai szabályokat követik.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei