Szentlászló község címere

Szentlászló község címere csücskös talpú, alsó harmadában vágott, kék és zöld színű tárcsapajzs. A zöld mezőben jobb felé néző csatamén lépked. A nyeregben a glóriás szent ül, rövid palástban, lábán sínpáncél és vascipő. Jobb kezében hosszú nyelű csatabárd, baljában pajzs, melyen vörös mezőben ezüst kettős kereszt látható. A ló, a lovag és a csatabárd aranyszínűek. A pajzsfő sarkaiban, jobb oldalt emberarcú ezüsthold, bal sarkában hatágú ezüstcsillag látható.

Szentlászló község
Kép: Ferenc KelenföldiPanoramio

A feltételezések szerint a kettős kereszt, mint a királyi hatalom jelképe, későbbi, valószínű III. Béla király (1172-1196) idejéből való, mégis Szent László királyt ezzel a jelvénnyel együtt szokták ábrázolni. Pl. a Túróczi-krónika augsburgi kiadásaiban a szent lován látható pajzson is ezt a címert ábrázolták, Székely Bertalan ismert freskóján, mely a pécsi Székesegyházban látható, a szent mögött álló vitézek egyike is a vörös színű kettős keresztes ezüstcímerrel díszített zöld zászlót emel a magasba.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei