Szentlőrinc város címere

Szentlőrinc város címere álló, kék színű, háromszögletű katonai pajzs, amelynek alapját öt vörös színű lángnyelv foglalja el. A lángnyelvek fölött (mintegy közülük kiemelkedve) Szent Lőrinc vértanú növekvő ezüstalakja látható aranyglóriával, kezében bőrerszénnyel; két oldalán két-két aranycsillag.

A pajzs fölött ötágú aranykorona, melyből aranyszínű, növekvő, jobbjában kardot, baljában három vörös rózsát tartó griff emelkedik ki. A pajzsot mindkét oldalról zöld borostyánág ékesíti. A pajzs alatt ezüstszalag lebeg SZENTLŐRINC felirattal.

Szentlőrinc város
Kép: BodkaPanoramio

Szentlőrinc azok közé a települések közé tartozik, amelyek nevüket templomuk védőszentjéről kapták; ez a névadási mód is utal a település régi voltára, hiszen a XII-XIII. század fordulója táján már nem volt szokásban. Mivel pedig a heraldika fontos alapelve, hogy a címer a régmúltra utaljon, kézenfekvő, hogy a névnek (illetve a patrocíniumnak) meg kell jelennie a címerben. Szent Lőrincet hagyományosan bőrerszénnyel (a közösség kincstartója volt) és rostéllyal (megégették) ábrázolják. (A település címerében az utóbbi attribútum nem szerepel). A szent vértanúságára a lángok utalnak; a legenda szerint kibírhatatlanul szenvedett, olyannyira, hogy sírt is: könnyeiből lettek a hullócsillagok - ez a magyarázata a csillagok pajzsra kerülésének.

Az Esterházyak birtoklására utal a család ősi címerének kissé megváltoztatott főalakja a koronával, amely oromdíszként jelenik meg. A magyar címereknél általános foszlányok helyett a címert borostyánágak övezik, amelyek Szent Lőrincre utalnak (borostyán = laurus Laurentinus = Lőrinc).

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei