Szentlőrinckáta község címere

Szentlőrinckáta község címere egyenes állású, hasított, csücskös talpú pajzs, melynek (heraldikailag) jobb oldalán vörös mezőben négy aranypólya fut, bal oldalán pedig kék mezőben, zöld dombon álló, jobbjában rostélyt tartó Szent Lőrinc-ábrázolás. A pajzs tetején egy aranykorona lebeg. A foszlányok felül és két oldalt arany és zöld színűek. A pajzs alatt lebegő, aranybélésű zöld szalagon aranybetűkkel a település neve szerepel.

Szentlőrinckáta község
Kép: >gu®iga56<Panoramio

Szerencsésen alkalmazza a címer a község nevében is megjelenő, tulajdonképpen megkülönböztető előtagként szereplő szent ábrázolása adta lehetőségeket. A III. században élt, hispániai származású, de Rómában tevékenykedő Szent Lőrinc, aki a község egyházának védőszentje, minden szemlélő számára azonnal felismerhetővé teszi a címert.

A legenda szerint Valerianus császár élve süttette meg a neki ellentmondó papot, akinek ezért legfőbb attribútuma a rostély lett. Talán nem tudatos a választás, de a Spanyolország védőszentjeként is tisztelt Lőrinc mellé, a pajzs másik oldalára éppen Aragónia színei, a vörös-arany vágások kerültek.

A címer szorosan vett fogalmához ugyan nem tartozik, de kiegészítő elemeként alkalmazható a pajzs alatt elhelyezkedő devise (jelmondat), amely zöld színű hullámos szalagon mutatja a település nevét, aranybetűkkel.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei