Szepetnek község címere

Szepetnek község címere csücskös talpú pajzs, kék mezejében, zöld pajzstalpon ezüstekés és csoroszlyás arany eketaliga áll, mely mögé kifelé forduló, aranynyelén álló, ezüstkasza van helyezve. A pajzson jobbra fordított ezüst, pántos sisak nyugszik, tetején leveles aranykoronával. Sisakdíszként a koronából vörös ruhába öltözött jobbra fordult, ezüstszablyát markoló, könyöklő kar nő ki. A takarók jobbról és balról vörös és ezüstszínűek.

Szepetnek község
Kép: greffaPanoramio

Szepetnek első pecsétjének iraton való legkorábbi előfordulása 1849-ből való. A negatív vésetű, kör alakú pecsét mezejében, doborpajzsban O SZ (=OPPIDIUM/MEZŐVÁROS/ SZEPETNEK) betűk láthatók. A pajzsra takarókkal ellátott nyitott koronás tornasisak van helyezve, a korona felett, szablyát markoló, jobbra fordult kar.

Újabb pecsétje 1864-ből maradt ránk. A pozitív vésetű, kör alakú pecsét mezejében, földtalpazaton taligás eke, rá ferdén kasza helyezve, felettük jobbra forduló szablyát markoló kar lebeg. A talpazat alatt 1853-as évszám látható. A külső kettős keretezésben SZEPETNEKI ZALA-MEGYEI HELYSÉG PECSÉTJE a körirat.

A hivatalos helységnevek megállapítását követően Szepetnek kérte címere elhelyezését új községi pecsétjén, melynek korabeli leírása: a címer kékszínű címerpajzsban, zöld pázsiton álló ekét és kaszát ábrázol. A kardot tartó piros ruhába öltözött kar a címerpajzsra helyezett sisak aranykoronájára könyökölve látható, jobbról kék-arany, balról vörös-ezüst sisaktakaróval. A pecsét körirata: ZALA VÁRMEGYE SZEPETNEK KÖZSÉG 1908. A jelenkori címer az 1908-as történeti pecsét megújítása.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei