Szeremle község címere

Szeremle község címere egyenes állású, háromszögletű pajzs, melynek zöld színű mezejében arany szarvasagancs látható. Az agancs két szára közötti területen a pajzsfőt érintő háromszögletű boglárpajzs foglal helyet, melynek kék színű mezejét ezüstszínű, hullámos pólya osztja ketté. Az így keletkezett mezők közül a felsőben természetes színű gólya áll, az alsóban pedig lebegő aranyhal látható.

A címer szorosan vett fogalmához ugyan nem tartozik, de kiegészítő elemeként alkalmazható a pajzs alatt elhelyezkedő devise (jelmondat), amely zöld színű, hullámos szalagon mutatja a település ezüstbetűkkel írt nevét. A pajzsok elrendezése, egy háromszögletű zöld pajzson ugyanis egy arany szarvasagancspárt láthatunk, amelynek ágai egy kék boglárszínű pajzsot fognak két oldalról szorosan körül; a boglárpajzs és a zöld nagypajzs felső széle egybeesik.

Szeremle község
Kép: Krisztina MolnárPanoramio

A pajzsmező felső részében, a kék mezőben álló, természetes színű gólya, mint az alföldi táj jellegzetes madara, nem túl gyakori címerállata a magyarországi heraldikának, éppen ezért példaértékű és hálás dolog, ha egy település szimbólumának választja. A címernek érdekessége a pajzsok elrendezése. Egy háromszögletű zöld pajzson ugyanis egy arany szarvasagancs párt láthatunk, amelynek ágai egy kék boglárszínű pajzsot fognak két oldalról szorosan körül. A boglárpajzs és a zöld nagy pajzs felső széle egybeesik. A pajzsmező felső részében, a kék mezőben álló természetes színű gólya, mint az alföldi táj jellegzetes madara.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei