Belvárdgyula község címere

Belvárdgyula címere csücskös talpú pajzs, amelyen a pajzsderék és a pajzstalp közepét egy nagy szőlőfürt uralja. A szőlőfürttől jobbra (a pajzson lévő jeleket mindig a pajzsot viselő személy szempontjából kell szemlélnünk) a pajzsfő közepén és a pajzsderék elején egy kétágú kacs látható. A szőlőfürt és a kacs felett két lebegő szőlőlevél. Mindkettőnek a levélnyele a pajzsfő közepéből indul ki s jobbra, illetve balra helyezkedik el. Maga a levél a pajzsfő elején és hátsó részén áll. A címerpajzs alapszíne sárga (arany), a szőlőfürt kék, a szőlő kocsánya s a kacs, valamint a két levél és levélnyél zöld színű.

  • A címerpajzs felett ún. csőrsisak látható, szemből. Felette sisakkorona. Mindkettő sárga (arany) színű. A sisakon, a mell részen kék színű perem fut végig, a sisaknyílás is kék színű. A sisaktakaró piros-zöld.
  • A címerpajzs alatt lebegő szalagon két évszám. A jobb szélen a településről az első írott emlék igazolható időpontja: 1056, középen álló, fekete betűkkel, követve a szalag ívét a falu neve: Belvárdgyula. Mellette balra a címer létrejöttének időpontja: 1996. Az évszámok is fekete színűek. A lebegő szalag is csücskösre formált, igazodva a címerpajzs formájához. A szalag jobb oldala fehér (ezüst), a bal oldala sárga (arany) színű.
Belvárdgyula község
Kép: Zoltan MolnarPanoramio

Az első rápillantásra a címerpajzsot uraló nagy fürtös szőlő egyértelműen a szőlőtermelésre, annak gazdagon művelt voltára utal az átlagos szemlélő számára. Ha a szimbolikus jelentését is kutatjuk, a címeren látható jelek magyarázata ennél összetettebb. Mivel a szőlő egyik legősibb kultúrnövényünk, így érthető, hogy az egyik legősibb jelkép is. Fejlődésénél fogva az élet és a halál jelképe. Ahol csak termesztették, kezdettől fogva szent és isteni növénynek, életfának tekintették.

A sumér írás az „élet” szót szőlőlevél alakú jellel ábrázolta. A szőlőtő, mint Krisztus és a keresztény hit szimbóluma az evangéliumi kezdetektől fogva a vallásos művészet főmotívuma. E jelképes szőlőtőke ótestamentumi talajban gyökeredzik, de a hellenisztikus misztika táplálta. A szőlőlugasban alvó Noé maga az első tőke, melyből Krisztus, az igazi „szőlőtő”, az isteni „sarj” ered.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei