Szigliget község címere

Szigliget község címere csücskös talpú címerpajzson, osztatlan kék színű pajzsmezőben:

  • A címerkép a pajzstalpon nyugvó zöld színű kettős halmon ezüstszínű tornyos várat ábrázol. A toronysisakos bástya a nagyobb halom alatt lévő kisebb halmon áll. A pajzsfő jobb és bal oldalán aranyszínű félhold és csillag látható.
  • A címerpajzs felső peremének közepére egy ezüstszínű rostélyos sisak van helyezve, amely szembe néz. A sisak piros bélésű és aranydíszítésű.
  • A sisakkoronából egy jobbra néző, ágaskodó, ezüstszínű unicornis (egyszarvú) emelkedik ki.
  • A sisakdísz a pajzs két oldalán a pajzsmező színeit ismétli: jobb oldalon kék és a fonákján ezüst, a bal oldalon zöld és a fonákján arany.
Szigliget község
Kép: Fodor JózsefPanoramio

A címerkép Szigliget várát ábrázolja. A rajz változtatás nélkül a község 1861-es pecsétje alapján készült. A vár ábrázolása meglepően valósághű, holott az 1702-ben felrobbantott vár a XIX. században már erősen romos volt, ahogy ez több, korabeli ábrázolásból kitűnik. Ennek valószínű magyarázata az, hogy az 1861-ben készült pecsét ábrája egy korábbi pecsét rajzának hű másolata lehetett. E pecsét elveszett ugyan, de létezését egy 1697-es okirat említi. Az előző pecsét készítésekor még épen állt a vár, innen a valósághű ábrázolás. A fentieket bizonyítja a XVII. századból fennmaradt metszet, amely a várat nagyon hasonlóan ábrázolja, mint az 1861-es pecsét rajza. Sőt a metszet alapján az is megállapítható, hogy a pecsét ábrája délkeleti irányból nézve, a vár legmagasabb pontján álló öregtornyot és a két oldalán húzódó palotaszárnyakat ábrázolja.

A rajz érdekessége, hogy a középső bástya alapja jóval lejjebb van, mint a két oldalán álló épületek alapjai. Ennek magyarázata valószínűleg az, hogy a címertan (heraldika) nem ismeri a térbeli ábrázolást. A pecsét készítői viszont így kívánták érzékeltetni a valóságnak megfelelően, ez a hármas épületegyüttes nem egy síkban helyezkedik el. Az öregtorony és a tőle nyugatra húzódó többszintes palotaszárny romjai ma is ott magasodnak a falu felett.

A címerrajzon látható kettős halom is a valóságnak megfelelően a Várhegyet ábrázolja. A hegyhez dél felől csatlakozó alacsonyabb sziklás nyerget a nagyobb halom alatt húzódó kisebb halom jelképezi. A címerpajzs eredeti rajza mellé Szigliget címerének megrajzolásakor az alábbi kiegészítések kerültek: a pajzson a bástya jobb oldalára arany félhold, a bal oldalára aranycsillag. A félhold a török uralmát, a csillag az ellenük harcoló végvári vitézek hősiességét jelképezi.

A címerpajzs a heraldika szabályainak figyelembevételével barokk stílusú sisakkal és sisakdíszekkel került kiegészítésre. A címereken bevett szokás, hogy a sisakkoronán megismétlik a címerpajzs ábrázolását, de ettől eltérően teljesen más alakot is ábrázolhatnak. A kiegészítésnél a sisakdísz eltér a pajzsalaktól, felvéve a Tóti-Lengyel család címerállatát, az ágaskodó egyszarvút. Mivel a vár XVII. századi, máig is fennmaradt, faragott homokkő címerében is az ágaskodó egyszarvú szerepel, ez a kiegészítés történelmileg hiteles.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei