Szilaspogony község címere

Szilaspogony község címerét egy vágással (vízszintes osztás), 1.sz. felső és az alsó címermezőt egy beékeléssel 2.sz., 3.sz.és 4.sz.címermezőkre osztották.

Az 1.sz.felső címermezőben kék színű háttérben, zöld színű hármas halmot látunk. A halmok alatt a Szilas- és Tugár-patakot jelképező ezüstszínű hullámos pólyával. A jobb szélső (látvány szerint bal szélső) halmon egy stilizált cserfát látunk aranyszínű törzzsel, ágakkal és makkokkal és zöldszínű levelekkel. A bal szélső (látvány szerint jobb szélső) halmon egy stilizált fenyőfát látunk aranyszínű törzzsel, zöldszínű lombozattal. Ismeretes, hogy Szilaspogony határát cserfa- és fenyőerdők övezik, ezért szerepelnek stilizált változataik a címerképben.

A középső halmon a templom védőszentjét Szent Mihály arkangyalt látjuk, fehér szárnyakkal, jobb kezében aranyszínű mérleggel, bal kezében aranyszínű kereszttel, ezüstszínű páncélzatban. Aranyszínű övére, aranymarkolatú, ezüstszínű pengéjű kard van csatolva. A kereszt szára a gonoszt megtestesítő, feketeszínű sárkány szájában a torkáig hatol.

A címermező jobb felső (látvány szerint bal felső) szegletében aranyló naparcot, bal felső (látvány szerint bal felső) szegletében ezüstszínű növekvő holdarcot láthatunk.

Szilaspogony község
Kép: Simon KárolyPanoramio

A címermezők vörös színe a tűz, a mennyei fényesség, a meleg, a szeretet színe, a véré és ezáltal Krisztus Keresztáldozatának és minden emberi áldozatnak a hősi halottaknak is fontos kifejezése. Esetünkben emlékezés az I. és II. világháború áldozataira. A hármas halom, a csere- és fenyőfa leveleinek zöld színe a tavasz, a feltámadás, az örök újjászületés, a halhatatlanság, a PARADICSOM színe, ahová Isten az első emberpárt Évát és Ádámot helyezte. Szilaspogony vonatkozásában az örök újjászületést és a megújulás képességét szimbolizálja.

A nap, a fák törzseinek, ágainak, a szarvasbika fejének, valamint a búzakalász arany (sárga) színe az Égi eredetű hatalomnak, a Mennyei boldogságnak és a Megdicsőülésnek az elsődleges kifejezője. Szilaspogony vonatkozásában a 660 éves múltat és az itt élők élni akarását hangsúlyozza.

A hullámos pólya, a hold, Szent Mihály arkangyal, valamint az ekevas ezüst (fehér) színe a tisztaságot, a büntetlenséget, az ártatlanságot, az erényességet és a jövőbe vetett reménységet testesíti meg. A kék címermezők, valamint a szalag kék színe az égre, a vízre, a levegőre, mint elemekre, valamint az igazságra és a hűségre utal. Szilaspogony vonatkozásában a faluközösség igazságszeretetét és a hagyományokhoz fűződő szoros kapcsolatát is szemlélteti.

A sárkány és a bányászjelvény fekete színe az alázat, a világmegvetés, a halál és a gyász színe. Szilaspogony esetében a bányaszerencsétlenségek során elhunyt bányászokat jelképezi.

A címerpajzs alatt kékszínű szalag látható, középső részén a település névalakjával, melynek két oldalán a katolikus vallást jelképező latin kereszt, szalagszélein az első írásos említés 1348-as és a jelképavatás 2008-as évszámai olvashatók, aranyszínű megjelenítéssel. A szalag nem szerves része a címernek, díszítő elemként szolgál.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei