Szomolya község címere

Szomolya község címere álló, háromszögletű, kék színű katonai pajzs, amelynek mezejében ezüst kőoszlop lebeg, amelyre három levelű, két fürtű arany szőlővessző tekeredik. A pajzs fölött vörös-ezüst tekercs, amelyen kettős cseresznye az oromdísz. A pajzstartó alul ezüst kőfal, két oldalt egy-egy bükkfaág. A pajzs alatt szalag lebeg a község nevével.

Szomolya község
Kép: Kiszály KatalinPanoramio

Szomolya címerében az oszlop és a pajzsot tartó, kőből rakott fal a község kőbányászatának hagyományaira utal. A településen jelenleg is folyik kőbányászat. Jól faragható, fagyálló dacit, dacittufa követ fejtenek a település határán. A kőkincset elsősorban külső díszburkolásra használják fel. Valaha neves kőfaragók is éltek Szomolyán.

A szőlő és a cseresznye régen és ma is jelentős szerepet játszó mezőgazdasági ágazatokra utal. Egyedülálló jelentőségű a "szomolyai rövidszárú fekete" cseresznye a benne található vitaminok, enzimek okán. A fajta fényes fekete, szív alakú, betegségekkel szemben ellenálló. Felhasználja nagy mennyiségben a szeszipar, a gyógyszergyártás. A címertartó faágak a természeti környezet értékeit hangsúlyozzák.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei