Szőlősgyörök község címere

Szőlőgyörök község címere kékkel és arannyal hasított álló, háromszögű pajzs, melyben lebegő helyzetű, két levéllel megrakott szőlőfürt látható, a pajzs színeivel váltakozó színekben (kék mezőben arany, aranymezőben kék). A pajzson lévő aranyrostélyos sisak koronáján öblével jobbra fordított arany postakürt. A takaró jobbról kék-arany, balról vörös-arany

Szőlősgyörök község
Kép: László JánosPanoramio

A község neve avar eredetű, a Györk, Körk szavak az avarok gyűrűszerű lakóhelyéül szolgáló földbevájt erődítményeire utalnak. A szőlős előnévvel a XVII. századtól találkozhatunk, amely valószínűleg már akkor is a település szőlőtermelését jelképezte. A község korábbi pecsétjein is szerepelt már a szőlőfürt. A pecsétben lévő zöld szín közvetve a növénytermesztésre is utal. A település gabonája már a XVIII. századtól kezdve Dunántúl szerte nevezetes volt. Az arany postakürt arra utal, hogy Szőlősgyörök fontos állomása volt a postautaknak a XVIII-XIX. században.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei