Ágasegyháza község címere

Ágasegyháza címere álló, csücskös talpú négyelt pajzs.

  • Első ezüst (fehér) mezejében ötágú aranylombos faág lebeg.
  • Második kék mezőben arany alapon egytornyú, vörös tetejű, aranykeresztekkel ékesített fehér (ezüst) templom áll.
  • A harmadik kék mezőben arany alapon, vörös köpenybe és aranyos-ezüstös páncélba öltözött, baljában kerek pajzsot, jobbjában lángpallost tartó Szent Mihály arkangyal áll.
  • A negyedik ezüst (fehér) mezőben aranyos szőlőfürtöktől terhelt és szőlőlevelekkel ékes arany szőlővessző lebeg.

A pajzson szembefordult aranyos csőrsisak nyugszik. A sisakdíszen szembefordult, vörös kalpagos, kék ruhás vitéz kinövő helyzetben, jobbjával aranyos görbe kardot, baljával háromágú, aranylombú faágat emel magasba. A sisaktakaró mindkét oldalon ezüst (fehér)-kék.

Ágasegyháza község
Kép: Endre FeketePanoramio

A pajzs első negyedében szemlélhető ÁG és a második negyedében látható templom - vagy régies kifejezéssel EGYHÁZ, a község ősi ÁGASEGYHÁZA nevére utal, melyet az oklevelek legkorábban 1353-ból említenek. A harmadik negyed ábrázolása a település védőszentjét jeleníti meg.

Az ősi templom és a község a török hódoltság időszakában elpusztult. A századunkban épített új templom titulusa és így a község védőszentje is SZENT MIHÁLY ARKANGYAL, az "égi seregek vezére". Szent Mihály napján tartja a község a szokásos búcsúját, amely így a helyi közösség legnagyobb saját ünnepe.

A pajzs negyedik negyedében látható szőlővessző a község mai földművelő jellegére utal, hiszen a lakosság nagy részének ez a legfőbb kenyérkereseti forrása. A sisakdíszen látható kiskun vitéz a település múltját jeleníti meg, emléket állítva a katonai szolgálatot is vállaló kun ősöknek, akik fegyverviselésük fejében nyerték el kollektív szabadságukat. A pajzsmező és a sisaktartó ezüst (fehér)-kék színei az egykori Jászkun Kerület kék-fehér színeit jeleníti meg, hiszen Ágasegyháza is egykoron e terület része volt.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei