Szűr község címere

Szűr község címere egyenesen álló, csücskös talpú, kék színű tárcsapajzson látható. Az alapszín felett a pajzstalpat domború, zöld színű ív tölti be. E két szín felett a címerpajzs többi eleme a település egykori pecsétje alapján: aranyszínnel kitöltve a pajzsfő díszhelyén nagybetűkkel az SR felirat látható. A pajzsderék elején, a pajzs jobb oldalán hegyével lefelé, a zöld íven álló, élével jobbra néző aranyszínű ekevas. Tőle balra, a pajzsderék közepén és a pajzsderék bal oldalán, a zöld színű, domború ívből “kinövő” három stilizált, ezüstszínű álló gabonaszál látható. A címert ez utóbbi három jelkép uralja.

A címerpajzsot díszítő jellegű vörös-zöld színű sisaktakaró öleli körül, zárt, aranyszínű díszsisakkal, rajta aranyszínű díszkorona. A címerpajzs alatti, középre zárt szalagon áll a felirat a szalag ívét követve a község magyar és német nevével: SZŰR/SIER.

Szűr község
Kép: Zoltan MolnarPanoramio

A címer színeinek kiválasztását döntően meghatározta a vidék az ott élő emberek. Így lett az alapvető két szín a zöld és a kék. A táj jelképeként került fel a dombvidéket jelölő alsó, zöld színű ív. Mivel a gabonafélék termesztése a legjellemzőbb a környéken, a címer rajzába bekerült a gabonaféléket ábrázoló jelkép is.

A község lakóinak eredetére, kötődésére (a magyar-német önkormányzat létére) utal a felirat színe és tartalma is. Így lett a falu nevét kiegészítő szalagon, kék alapon fehér betű, illetve fehér alapon kék betű. Maga a címerpajzs színe is ezért lett kék. Bár a színeknek több más jelentésük is van, ezek a szempontok voltak az elsődlegesek.

A színek egyéb jelentései: A kék szín utal az ég, a levegő, a víz színére, a tisztaságra, az igazságra és a hűségre is. A zöld a valóságos, zöldellő domboldalon kívül - a természet, a tavasz, a feltámadás reményének, az Édennek a színe. A fehér az isteni fény, a tökéletesség, az ártatlanság jelképe. Az ekevasnak és az S R betűknek aranyszínnel való jelölése azok fontosságát jelképezi. A címert úgynevezett sisaktakaró (díszítő rajz) övezi, mely formájával, színeivel igazodik a címerpajzs rajzához. A sisakon lévő korona nem rangjelző, hanem díszkorona.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei