Tákos község címere

Tákos község címere háromszögletű kárminvörös pajzs, melyen fehér (ezüst) rátétminta (vagy veret) növénystilizáció kanyarog. A motívumként felhasznált festett kazetták növényi ornamentikáiban a tengelyt képező részek többnyire fának értelmezendőek.

  • A címer függőleges tengelyére (cölöphely) helyezett kettéváló majd egymást keresztező növényi szár (mint életfa) a pajzslábon elhelyezett kettős kerítésű szív alakzatból nő ki.
  • A pajzsfőn, a pajzs ívénél egy tulipánból szétváló indák tetején (jelképtanilag a fa csúcsán) az ún. „fiókáit tápláló griff” ismert ábrája látható, a fordulat az önkéntes áldozathozatal jelképeként.
  • A kettős szárából kinövő indák a szív alakzat fölötti függőleges tengelyt elhagyva a pajzslábon jobbra, balra egy-egy lefelé forduló hármas, hegyes szirmú virág előtt kanyarogva kifelé, fölfelé spirálisan betekerednek. A spirális formában betekeredő inda befelé leveledzik, középen egy kerekre nyitott szirmú virág (kommelina-féle) stilizációjával.
  • A pajzsköldökön szétváló szár a pajzs szíve előtt (ahol egy tulipán látható) ismét találkozik, és egymást keresztezve a pajzsderékon kifelé haladnak. Az indákról jobb és bal oldalon lekanyarodik egy-egy stilizált virág öt hegyes szirommal. A főinda továbbfut jobb és bal oldalon kifelé, felfelé spirálisan, ötszirmú tulipánvégződéssel. A tekeredő növényi indák virágvégződései nem teljesen szimmetrikusak, inkább egyensúlyt képeznek a jobb és a bal között.
  • Kísérőmotívumként a címer jobb felső sarkában a nap, a bal felsőben a hold helyezkedik el.
Tákos község
Kép: csiszerdPanoramio

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei