Berekfürdő község címere

Berekfürdő község címere vörössel és kékkel vágott csücskös talpú pajzs.

  • A pajzs felső részében középen lebegő emberarcú nap.
  • Az alsó kék mezőben két ezüst hullámpólya látható.

A pajzsot zöld színű tölgyfaág kartus övezi. A tölgyfaágak alsó találkozásánál 1992, míg a címer pajzs része fölött arany színezetű nagybetűs Berekfürdő felirat olvasható.

Berekfürdő község
Kép: Lami.BalazsPanoramio

Berekfürdő címere tömören fejezi ki a község jellemzőit: kéken hullámzó, ezüstösen csillogó vízre mosolygó nap veti arany sugarait, mindezt dús, zöldellő ágak veszik körül.

Az éltető, aranyszínű nap, melynek az életet köszönhetjük, a címer fő helyére került. A vörös és az aranyszín az itt jellemző, vidám hangulatú, forró nyarakat szimbolizálja. Ki ne ismerné Arany János Toldijának forróságtól perzselő sorait: "Ég a napmelegtől a kopár szík sarja...". Hasonló érzést élhetnek át, ha egy forró nyári napon a község határában, a melegtől elsárgult füvű, alföldi, szikes pusztán megállva a messzeségbe tekintenek - arany színben fogják látni a vidéket.

A címerben megjelenített, szimbolizált vízre sem véletlenül esett a választás; Berekfürdő létét a szó szoros értelmében a víznek, a gyógyvíznek köszönheti. A forró nyarakon a víz jelenti az idelátogató vendégeknek a felüdülést, a helyieknek pedig az életet, a megélhetést.

A zöld ágak Berekfürdő csendes, gondozott parkjait, a nyugalmas pihenés színterét hivatottak szimbolizálni. A tölgyágak találkozásánál levő évszám Berekfürdő önálló településsé válásának évszámát hivatott jelezni.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei