Tass község címere

Tass község címere háromszög alakú pajzs, kék mezője derékban hullámos ezüstpólyával vágott. A címerfőn aranykehely lebeg. A pajzstalp természetes színű kőszikla tölgyfával. Az álló címerpajzs felső peremének közepén helyezkedik el az ezüstszínű pántos sisak, amelyet vörös színű sisaktakarón ötlevelű sisakkorona ékesít. A pajzsot két oldalról levélszerűen bevagdalt zöld színű címertakaró fedi.

Tass község
Kép: wilson.clarencePanoramio

A címer öt elemből áll, egyszerűségével a község honfoglalás kori eredetére utal.

  • A kék háromszög alakú címerpajzs az egyik legrégebbi magyar címerforma.
  • Az aranykehely több jelentésű jelkép. Elsősorban a kereszténység jeleként tisztelik, de kifejezi az ősi borászatot, s a királyi étekhordó és tárnokmesterek jelenlétére is utal.
  • A hullámos ezüstpólya a Duna-folyót jelképezi.
  • A tölgyfa - általában a fa - egyetemes jelkép. Az élet, a fejlődés és a folyamatos megújulás szimbóluma. Itt emlékeztet a hajdani árterek kocsányos tölgyeseire is.
  • A pajzstalpon lévő szikla ún. beszédes része a címernek, mivel Tass nevének jelentése: kőszikla. Azt is kifejezi, hogy a falu 1001-től sziklaként állta a történelem viharait és máig is fönnmaradt.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei