Berente község címere

Berente címere álló, háromszögletű talpú, kék színű katonai pajzs, amelyet alapjában ezüst hullámpólya oszt két részre.

  • A felső mezőben arany szőlőfürtöt tartó arany férfikar, fölötte ezüstrózsa lebeg.
  • Az alsó részében egy aranycsillag látható.

A pajzson háromlábú aranykorona látható, a pajzstartó mindkét oldalon arany egyszarvú. A pajzs alatt egy szalag lebeg BERENTE felirattal.

Berente község
Kép: A luciferPanoramio

Berente címerét 1999-ben Tóth Péter, a történelemtudományok kandidátusa tervezte, majd ezen tervek alapján Kovács Zsolt grafikusművész készített el. A címeravatás 1999. december 22-én volt.

Egy 1706-ból származó pecsétnyomó alapján készült a címer. Mivel a XX. századi falu meghatározója lett a bányászat, a korábban alkalmazott két csillag helyett a felső csillag Szent Borbála (bányászok védőszentje) rózsája lett. Megmaradt a szőlőfürtöt tartó férfikar, illetve a Sajót jelképező hullámpálya, valamint a berentei Szepessy család címertartó állata, az arany egyszarvú is. A címer a régmúltat szimbolizálja, de a jövő nemzedékének is készült.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei