Tatabánya megyeszékhely, megyei jogú város címere

Tatabánya város címerén, zöld alapú címerpajzson kitárt szárnyú, balra tekintő Turul madár látható. Fején a Szent Koronát viseli, karmai között kardot fog, melynek markolata a pajzs jobb oldala felé mutat. A pajzsfő fekete, rajta jobb oldalt keresztbe tett bányászkalapács, a bal oldalt négy kunyhó lebeg.

Tatabánya megyeszékhely, megyei jogú város
Kép: PixelbugPanoramio

Az új címer fejrészén, jobb oldalon a két egymást keresztező bányászkalapács ezt hivatott jelképezni. A Kő-hegyen álló Turul Tatabánya jellegzetessége. A krónika szerint a honfoglaló magyarok Bánhidán semmisítették meg Szvatopluk seregét. Ennek emlékére állították 1907-ben Közép-Európa legnagyobb madárszobrát, ami így természetesen a címerben is helyet kapott. A címer bal felső sarkában négy fehér kunyhó, stilizált lakóházként a város múltját, vagyis elődtelepüléseit jelzik. Az új címert Oláh György, Munkácsy-díjas grafikus, a budapesti Képzőművészeti Egyetem tatabányai születésű docense tervezte.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei