Teklafalu község címere

Teklafalu község címere álló, középen függőlegesen hasított, csücskös talpú pajzs. A címerpajzs alján a pajzs csücskét elérő aranysárga címerszalag lebeg, közepén fekete nagy betűkkel a település neve: TEKLAFALU. Balra és jobbra a kettéosztott évszám: 1838, a községet ekkor említették először az írott források. A pajzs hasított, és alsó harmadában vágott, utalva Teklafalu és környékének sík domborzatára.

  • A vágott rész bal oldali része barna, utalva a földre és arra, hogy a teklafaluiak a földművelésből éltek. A föld közepén kék színű a hullámzó vízfolyás, ilyen a település közvetlen közelében is van. A vágott rész jobb oldala téglavörös színű, benne egymás tetején téglák, Teklafaluban téglagyártás is folyt.
  • A pajzsmező felső részének bal oldala kék színű, tetején sárga színű a nap, amely a reménység szimbóluma, egyben érleli a Teklafaluban termelt növényeket. Alatta egymást keresztezve egy gereblye és egy kasza, amelyek Teklafalu régi pecsétjében is láthatóak, szimbolizálják, hogy a településen jelentős volt a földművelés, a növénytermesztés. Alatta három levélből álló dohány, hiszen Teklafaluban a múltban igen jelentős volt a dohánytermesztés.
  • A pajzsmező felső részének jobb oldali részén a teklafalui római katolikus templom mutatja az itt élők vallásosságát.

A címertakaró a kezdeténél sárga színű búzakoszorú, amely arra utal, hogy a településen élők fő megélhetési forrása a földművelés, a gabonatermesztés volt. A búza a címertanban a reménység, a mindennapi kenyér motívuma is.

Teklafalu község
Kép: Bolla GáborPanoramio

Az interneten elterjedt változattal ellentétben Teklafalu címerében a vágott rész heraldikai bal oldali része barna színű, utalva a földre és arra, hogy a teklafaluiak a földművelésből éltek.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei