Tengelic község címere

Tengelic község címere hagyományos alakú, négyelt címerpajzs, sárga és zöld mezőkre osztva, vékony fekete szegéllyel. A címerképek mind a négy mezőben lebegnek.

  • A jobb felső sárga mezőben egy tarka tollú „Daloló tengelic madárka”,
  • a bal felső zöld mezőben egy 12 szirmú sárga „Napraforgó” barna magtányérral,
  • a jobb alsó zöld mezőben egy fehér „Ökörfej”
  • és a bal alsó sárga mezőben egy zöld keretbe foglalt „Millecentenáriumi emlékmű” fehér haranggal és alatta 4 fehér sírkereszttel.
Tengelic község
Kép: NFerenc4Panoramio

A címer szimbolikája: a sárga – a homokos altalaj, a zöld – a szorgalommal megváltoztatott felszín – a vetések, erdők, mezők, rétek.

  • „Daloló tengelic madárka” – a község mai nevére utal (1931 óta). Tarka tollazata a népesség sokrétűségét is szimbolizálja.
  • A település származásának negyede: a napraforgó – az egyik legszívósabb homoki növény. A 12 virágszirom a község 12 falurészét is jelképezi: Tengelic, Szőlőhegy, Jánosmajor, Júliamajor, Vadászmajor, Felsőtengelic, Középtengelic, Alsótengelic, Alsóhídvég, Középhídvég, Katalinpuszta és Kishídja.
  • Megélhetőségük negyede: Ökörfej – 1931-ig Gindlycsalád volt a falu neve. A szarvasmarha Gindl Urbán marhatőzsér történelmi szerepét hivatott igazolni. Mária Terézia örökösödési háborúja során szerzett érdemi jutalmául kapott birtok vetette meg alapját a mai falunak.
  • Történelmi múltjuk negyede: Millecentenáriumi emlékmű – a szép fekvésű temetők dísze a hozzá csatlakozó emlékparkkal. A faluból elszármazottak ünnepségeit is itt szokták megrendezni. Temetésekkor megkondítják a lélekharangot, amelyet a Csapó család ajándékozott a községnek.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei