Terény község címere

Terény címere álló, tojásdad alakú pajzs. Kék mezejében egyenes zöld talajon egy hegyével felfelé, élével pedig balra, tehát kifelé néző ezüstszínű ekevas, tőle jobbra három, piros – fehér – zöld szalaggal összefogott aranyszínű búzaszál látható. A pajzsfőt ívelt, háromlevelű heraldikai aranykorona díszíti. A pajzstakarót két szál rózsa szimbolizálja, amelynek levelei zöldek, virágai pedig vörösek, s a pajzsot jobbról és balról övezik. A rózsaszálak a pajzs aljától indulnak, szárukkal egymást keresztezik, s a pajzs közepéig érnek.

Terény község
Kép: tehenesPanoramio

A település eddig előkerült legrégebbi pecsétlenyomata egy 1801-ben keletkezett iraton található, ami azt jelenti, hogy a pecsétnyomó ennél régebbi. A sérült viaszpecsétnyomat latin nyelvű köriratából a következő szövegrész olvasható: „SIGILLUM (PAGI) TERIN.” Magyarul: Terény (község) pecsétje.

A köriraton belül az alábbi a falu mezőgazdasági jellegére, a paraszti életmódra utaló mesterséges alakok (képek) találhatók: a pecsét heraldikai értelemben vett bal oldalán (vagyis a pecsétnyomatot szemben nézve jobb oldalt) egy hegyével felfelé, élével pedig balra, tehát kifelé néző ekevas, a pecsét bal oldalán viszont egy kalászos búzaszál látható egyenes talajon. Mindezeket egy ovális, vagy másképpen tojásdad alaku pajzs fogja össze, amely felett egy hétágú korona lebeg. A pajzsot jobbról és balról egy-egy rózsaszál öleli körbe.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei