Berkenye község címere

Berkenye község címere ovális pajzs alakú. A címer alsó részén egy kék és vörös ékkövekkel díszített aranykorna lebeg, felette három szál ezüstvirág, a berkenye fa virágát szimbolizálja. A pajzs tetején egy ezüst, rostélyos sisak nyugszik, nyakában ezüstékszer. A sisakon aranykorona van, a koronában Althann Frigyes váci püspök látható, aki 1718-ban telepítette a községbe a svábokat. A foszlányok mindkét oldalon ezüst és kék színűek.

Berkenye község
Kép: istvankovacsPanoramio

Az elpusztult Berkenyét a váci püspök a XVIII. század elején német-ajkú lakossággal telepítette be. Althann Mihály Frigyes 1718. október 13-án négy Frankóniából származó német katolikus családdal kötött szerződést a betelepítés feltételeiről. Eszerint az új telepesek 12 jobbágy-, és 12 zsellértelek benépesítésére kaptak engedélyt, amelyekre 24-24 jobbágy és zsellércsalád települt.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei