Tiszabezdéd község címere

Tiszabezdéd község címere álló, csücskös talpú pajzs, palmetta díszes aranykeretben. A pajzsmező kékkel, ezüsttel és zölddel habosan vágott.

  • A felső kék mezőben két mitikus vörös lény - jobbról egy ágaskodó SZIMURG, balról egy ugyancsak ágaskodó SZENMURV - fordul szembe egymással, közöttük, a cölöp helyén, fejmagasságban egyenlő szárú aranykereszt, alatta pedig nyolcsugarú aranycsillag lebeg.
  • A habosan vágott ezüstmező díszítetlen. Az alsó, zöld mezőben a pajzstalp ívét követő hét arany búzaszál fölött a cölöp helyén jobbra néző, erősen stilizált, ezüst lélekmadár lebeg.

A pajzs felső élén vörös prémű, süvegcsúccsal ellátott honfoglaló aranyföveg helyezkedik el, melyet középütt, mintegy jelvény gyanánt, felfelé burjánzó zöld palmetta díszít. A foszlányok: jobbról vörös és arany, balról kék és ezüst.

Tiszabezdéd község
Kép: kbarnusPanoramio

A címer uralkodó szimbóluma a cölöp helyén lebegő aranykereszt, hangsúlyozza, hogy a település lakói már több, mint ezer esztendővel ezelőtt a kereszténységhez csatlakoztak, az arany (betlehemi) csillag pedig kifejezi, hogy döntő többségük a református hitfelekezet tagja. A kereszttől jobbra az iráni, kaukázusi és szibériai mítoszokban gyakran szereplő, halhatatlan fátummadár, a Kaf-hegyen, a tudás fáján fészkelő, jósló, hallatlan erejű, gyógyító hatalmú SZIMURG fordul balra. Tollazatának pompájával felülmúlja még a pávát is, ezért pávasárkánynak is nevezik. Az alvilágjáró hősök eredményes segítője, s mint ilyen a magyar hiedelmektől sem idegen, mint ezt a "Fehérlófia" c. népmesénk tanúsítja. Az életet adó erőt, a hősi küzdelmet, tenni akarást - amely a település lakóira is mindig jellemző volt - és az eredményes munkálkodást jeleníti meg.

A bal oldalon a "madarak királyának lakhelyén", a "minden magok fáján" fészkelő kutyafejű, kutyalábú, kétszárnyú, halpikkelyes testű mítikus lény, a SZENMURV (kutyamadár) ágaskodik. Külleme jelképezi, hogy uralja a földet, az eget és a vizet. Ő szórja szét a világon a magvakat, így a termékenység letéteményese, a földművelés - mely Tiszabezdéden is meghatározó termelési ág - segítője. A dél-orosz sztyeppen vándorló magyarság számára sem lehetett idegen, hiszen kevéssel később (980) Vlagyimir fejedelem szobrot is emeltetett ott tiszteletére.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei